Innehåller reklamlänkar från Amazon

Dosering av eterisk olja

Här är några tips på hur du hittar rätt dosering av eterisk olja för dina behov och undviker överdosering.

Att hitta rätt dosering för eteriska oljor kanske kan kännas lite svårt. Det finns ju ingen enkel rekommenderad daglig dos av eterisk olja. Olika användningar  och blandningar kräver lite olika doser. Det är också väldigt individuellt vilken intensitet man vill ha på doften och spridningen. 

En person vill ha en starkare doft och en annan vill ha en mera subtil och diskret doftupplevelse. Men det viktiga är att du startar lite försiktigt och inte doserar alltför rikligt på en gång.

Aromaoljor används också för att lindra förkylning

Eterisk olja och basolja

Olika oljor upplevs också olika från person till person. En doft som du är väldigt förtjust i kommer du naturligt att vilja ha lite starkare än en doft som inte är din favorit. Börja alltid på en låg nivå, då kan du sedan öka dosen efter behov.

Det vanligaste sättet att späda ut eteriska oljor på ett bra sätt är i en basolja. Det kan vara vilken vegetabilisk olja som helst, den mest populära för hudvård är jojoba och kokosnöt, men även olivolja används.

6 st eteriska oljor - Dosering eterisk olja

Här är ett startset med 6 st rena, säkra och underbara oljor. Pepparmint, Eucalyptus, Tea Tree, Citrongräs, Apelsin och Lavendel. Ett perfekt set för din aromaterapi. Passar lika bra i din diffuser som i massageolja, badvattnet eller fotbadet. Eller varför inte använda dessa oljor för att göra egen tvål eller för att få bättre sömn. Listan på användningsområden är oändlig.

Massage olja

Eteriska oljor är mycket koncentrerade, så för att använda som massageolja bör du blanda ut oljan med en basolja. Du kan börja med ca 25 droppar till 100 ml basolja. Prova dig fram. Olika oljor blir olika framträdande när du blandar dom med en basolja. Vissa oljor ska inte användas oblandade direkt på huden och behöver alltid blandas ut.

Några oljor som passar bra för massage: Kamomill, Lavendel, Eukalyptus, Tall eller Pepparmynta.

Diffuser för aromaolja

En liten diffuser sprider doften på ett litet område och större sprider på en stor yta. Så tänk om möjligt på rummets storlek när du väljer diffuser.

Om diffusern är liten kan du behöva ta några droppar extra så effekten bli den samma som för en stor diffuser. Det här fungerar vanligtvis bra men överdosera inte, då kan doften bli för intensiv nära källan. Börja försiktigt så hittar du snart rätt mängd för rätt rum. En diffuser brukar alltid ha en instruktion om mängden olja som ska tillsättas och instruktioner om effektiviteten på olika rumsstorlekar.

diffuser för Dosering eterisk olja

Den bästsäljande Aroma Diffusern från Asakuki. Ultraljuds Diffuser för aromaterapi, luftfuktare och med 7 olika LED färger som matchar din omgivning och din stämning. Har hög kvalite, är lätt att sköta och göra ren. Blir nog ditt bästa tillskott till hemmet i år.

Olja i badet

För ett badkar behöver du 10-15 droppar av lämplig olja. Du kan också prova att lösa upp eteriska oljor i mjölk, grädde eller honung för att använda i badet eller i fotbad.

Ett vanligt tillvägagångssätt är att blanda oljan med en basolja (som jojoba eller kokosolja). När den har blandats med basoljan kan den masseras in i huden eller användas i badet.

För badet kan du prova: Rosmarin, Kamomill, Eucalyptus eller Grapefrukt.

Fotbad med eterisk olja

Även i fotbad kan det vara skönt att tillsätta lite härliga dofter. Tillsätt 3 – 10 droppar, av en eller flera dofter, i vattnet och blanda. Du behöver inte hålla dig till en doft åt gången, utan kan blanda efter behag och upptäcka nya spännande doft kombinationer.

Du kan också droppa några droppar eterisk olja direkt på en tygbit eller näsduk och andas in aromen. Ett enkelt sätt att höja din lyckonivå eller helt enkelt få dig att slappna av. Det finns massor av sätt att få in lite härliga dofter i vardagen som ger en liten guldkant på tillvaron.