Rena dina kristaller och stenar

När du köper en kristall har den ofta passerat många led innan den kommit i din ägo. Allt och alla som kommer i kontakt med den, påverkar kristallen och den känner av både positiva och negativa vibrationer. 

När du använder en kristall, till exempel när du använder kristallen för att läka dig själv, frigörs energi. Du tar in positiv energi och driver ut negativ energi. Det är anledningen till att det är så viktigt att rengöra dina kristaller regelbundet. De hämtar energi från dig, lagrar den och ger tillbaka den förr eller senare. 

Läs mer om Stenar och Kristaller.

Kristaller för healing

Ametist - Rena kristaller

Om du använder kristallerna för healing är det absolut nödvändigt att du rengör dina kristaller. Om du inte rengör den kommer den att plocka upp den negativa energin som frigjorts från tidigare användning och ge samma energi tillbaka igen vid ett senare tillfälle.

Så det är viktigt att du renar dina kristaller. Att rena en kristall är ingen invecklad procedur, men kan behöva upprepas några gånger. Du upprepar tills du känner att kristallen harmonierar med dina egna rena energier. Dina kristaller ska också rengöras, för att kunna ta emot ny energi när :

⭐ Kristallen har använts mycket.

Har tappat sin glöd och energi.

⭐ Om dom har använts vid tex kristallhealing.

Kristallerna burits för att lindra sjukdom.

När den har legat undanstoppad en längre tid.

Att rena sina kristaller innebär inte bara att tvätta bort den fysiska smutsen som jord, fett och damm. Det handlar i lika stor grad om att rena energierna och att aktivera dina kristaller. En renad kristall är redo att ta emot ny kraft och energi.

Börja med att rengöra dina kristaller i vatten

Kalsite

Det är viktigt att du håller dina kristaller rena från smuts och damm. Använd inte något slipande eller starkt rengöringsmedel för att rengöra dina kristaller. Det bästa och enklaste sättet, är att bara använda vatten och kanske lite tvål om smutsen är envis.

Putsa och tvätta din kristall tills den är skinande ren och fri från den vanliga smutsen. Du kan blötlägga kristallen i vatten en stund före om du tycker att det behövs. Torka sen kristallen torr med en mjuk duk eller ett papper. 

Rengör försiktigt

Tänk på att vissa stenar som tex smaragd och bärnsten kan skadas om kemikalier används vid rengöring. Så det är bra om du kan lära dig så mycket som möjligt om dina speciella kristaller så att du kan ta hand om dom på bästa sätt.

När du nu har en kristall som är ren som en ny dag så ska du rensa den från tidigare påverkande energier. Det är då den kommer tillbaka till sitt ursprungliga energi läge. Läs om Kristallernas Färger.

Rena dina kristaller i månljus

Den bästa tiden för att rengöra och programmera dina kristaller är vid fullmåne eller vid nymåne. Månen kan ju flytta hav, så det är inte något problem för månen att flytta energin i en liten kristall. Nymånen är en omstart och ger bra energier för den kommande tiden. 

Kristaller i fullmåne

Men även fullmånen med sin kraft är ett bra tillfälle att rena och programmera dina kristaller. Dom 2 till 3 dagarna som följer på fullmåne eller nymåne är dom mest energirika. Det är då som du bäst rengör och laddar om dina kristaller och du kan lämna dina kristaller i månskenet över natten.

Rena från gamla energier

Kristaller hämtar ju energier från allt och alla som hanterar dem och det gör att dom behöver renas och programmeras då och då. 

En kristall renas från kvarvarande energier, enklast genom att hålla den under rinnande kallt eller ljummet vatten (inte för vattenlösliga kristaller). 

Håll kristallen under det rinnande vattnet i en minut eller två. Du kan hålla på längre om den inte har rengjorts på länge eller om den har använts mycket. 

Bort med negativ energi

Använd inte varmt vatten, kallt eller ljummet är bäst. När du gör det, visualisera och se framför dig hur den negativa energin sköljs bort och hur kristallen blir ren. En naturlig vattenkälla, bäck eller å är perfekt, men kranvatten duger lika bra. 

Torka kristallen i solljus

Bergs kristall

Placera sedan kristallen på en bit rent tyg eller papper och lägg den sen i solen eller månskenet för att torka och för att återuppliva kristallens rena, ursprungliga energi. Det bästa är om den kan ligga utomhus i direkt solljus, inte för länge dock då solljus kan påverka olika kristaller på olika sätt. Ametist tex kan blekas av långvarig exponering för direkt solljus. 

Om du upprepar ett par gånger kommer du att få en ren och kraftfull kristall.  När dom orena energierna lämnat kristallen ger dom plats för den ursprungliga energin och kraften. Kristallen renas och och kan lagra ny energi.

Andra sätt att rena kristaller

Använd andra kristaller

Du kan placera din kristall ovanpå en samling kvartskristaller i 2 eller 3 timmar. Det neutraliserar den negativa energin i din kristall. Det förutsätter givetvis att du har andra kristaller som är rengjorda.

Gräva ner kristallen i jorden.

Begrav din kristall i jorden och låt den vara där några timmar. Det gör att jordens naturliga magnetism kommer att rena och neutralisera  kristallen.

🔆 Du kan lägga den kallt tex i frysen, det rensar energierna.

🔆 Använda rökelse för att rena kristallerna.

🔆 Låta kristallerna ligga ett längre tag i kallt vatten.

Du kan prova dig fram tills du hittar ett sätt som känns rätt. Allt är tillåtet. Sättet som du använder kommer att vara det rätta för dig. Du kan lita på ditt undermedvetna, det kommer att visa dig den rätta vägen.

Aktivera din kristall!

Nu kan du aktivera och göra din kristall verksam så att frekvenserna och energierna stämmer med dig och dina frekvenser. När du programmerar din kristall så låter du ren och positiv energi flöda från dig själv till kristallen. Från dig och universum och till kristallen.

Aktivera kraften i din kristall

Kvinna-magi

Sätt dig bekvämt tillrätta och håll kristallen i dina händer. Försök att komma till ett tillstånd av lugn och harmoni. Ett tillstånd där du känner dig positiv och upplyft. Håll inte för hårt utan låt den bara ligga där. Slut ögonen och känn kristallen, dess tyngd, form, yta. En pålitlig kraftkälla som du håller i din hand för att ladda med din energi och ditt ljus.

Positiv energi och ljus

Visualisera nu för ditt inre hur du sänder positiv energi och universums hela spektra av ljus in i kristallen via din kropp, armar och händer. Känn att kristallen är din vän och förtrogne. Att den kommer att hjälpa och stärka dig. Tänk på alla den positiva energi kristallen kan ge dig. 

Tänk på syftet

Om du har ett specifikt syfte med kristallen, föreställ dig och känn hur den kommer att hjälpa dig med det. Se för ditt inre hur vibrationerna från kristallen och universum samverkar för ditt bästa. Sitt så en stund och känn att kristallens frekvenser harmonierar med dina. 

Kristallen kommer nu att vara enbart din och programmerad att reflektera kärlek och energi till dig och din omgivning. 

När du nu har renat och aktiverat din kristall kan du bära den dagligen, gärna i direkt kontakt med din hud. Eller använda den vid behov för läkning och healing eller för att utvidga ditt medvetande. Du kan också placera ut kristaller i ditt hem som skydd och för att stimulera och berika.