Ayurveda är en form av traditionell alternativ Indisk medicin som behandlar och integrerar kropp, sinne och ande. Med hjälp av ett holistiskt tillvägagångssätt som betonar kost, naturläkemedel, träning, meditation, och andning.

Vad är Ayurveda?

Ayurveda, som betyder kunskap om livet på sanskrit, har funnits i tusentals år, det har överlevt och anpassat sig till hur vår civilisation har förändrats. Syftet med Ayurveda är att skapa balans, vilket ses som ett krav för god hälsa. 

stenar som balanserar - Vad är Ayurveda

Uppnå balans i Livet

Och det här med balans är något som många i vårt västerländska samhälle kämpar hårt med idag då hela vår livssituation ofta kan kännas som raka motsatsen till balans. I en stressig vardag kanske du jobbar för mycket, äter fel och sover för lite.I Ayurveda finns ett system som hjälper dig att uppnå balans trots att vi  alla är unika och har olika förutsättningar. 

divider4-färg

Ta hand om din kropp

Din kropp är ditt tempel där du lever ditt liv. Om du inte bryr dig om din kropp och vårdar den kan du inte leva livet fullt ut. Om din fysiska kropp är sjuk och svag så är det svårt att hitta vägen till harmoni och jämvikt.

Hälsa är så mycket mer än att vara sjuk eller frisk. Det har med balans och styrka, i hela din tillvaro att göra. Men det är inte alltid lätt att veta vad du behöver för att hitta din balans, det är där Ayurveda kommer in som ett verktyg. I Ayurveda är balansen och jämvikten nyckeln till hälsa och välmående.

Kvinna får massage - Vad är Ayurveda

Ayurveda Massage och behandlingar

I Indien går Ayurvedisk medicin och modern medicin, hand i hand. De anses komplettera varandra och lämpar sig för olika saker. Ayurvediska apotek är minst lika vanliga som moderna. Och det finns gott om Ayurvediska kliniker där du kan få allt från en enstaka massage till längre  individuella behandlingar, baserade på en första läkarkontroll och kompletterad med växtbaserade läkemedel. 

divider4-färg

Små livsstilsförändringar kan vara avgörande

Du behöver inte ha en specifik sjukdom eller problem för att kunna dra nytta av behandlingen, utan du kan också genomgå en behandling för att balansera din kropp. Det i sin tur gör att du kan leva mer i harmoni och med inre balans. 

Under pågående terapi bör du endast äta vegetarisk mat. Sen kan du, i samråd med den Ayurvediska läkaren, anpassa dig till den kost som passar din personlighetstyp. Små livsstilsförändringar kan vara avgörande för ett mer harmoniskt, hälsosamt liv i jämvikt.

divider4-färg

Stress skapar ångest

Det vanligaste problemet nuförtiden är stress. Vi jobbar för mycket och det skapar oro, vilket i sin tur blockerar energiflödet och skapar mera spänningar och stress i kroppen. På sikt kan stressen utvecklas till en rad olika fysiska sjukdomar. 

Ayurveda skiljer inte på kropp och själ, som vi har gjort inom västerländsk medicin i flera hundra år. Redan för 5 000 år sedan insåg Ayurveda att stress, oro och depression är obalanser i systemet och att detta senare leder till sjukdom.

tre cirklar med symboler - Vad är Ayurveda

Tre primära doshas – Vata, Pitta, Kapha

Alla människor har en unik fysisk och psykisk sammansättning. I Ayurveda kallas uppdelningen i olika personlighets sammansättningar, doshas. Det finns tre huvudgrupper (Vata, Pitta och Kapha), men vi är alla en blandning av dessa tre, där ofta två är dominerande. 

Vata Dosha

Vata består av luft och rymd, med luft som det dominerande elementet. Luften är aktiv och står för rörelse och det gränslösa utrymmet skapar utrymme för något att hända. Vata Människor är ofta entusiastiska, energiska, spontana, flexibla och snabba i tanke och handling. 

En obalanserad Vata kan reagera med bland annat ångest, rastlöshet, sömnproblem, torr hud, värk i kroppen och förstoppning. Många människor i dagens västerländska samhälle lider av Vata-obalans. Det inkluderar överstimulering, för mycket sinnesintryck från tv, internet etc. och alkohol-, tobaks- och drogmissbruk.

Pitta Dosha

Pitta är eld och vatten, med eld som dominerande element. Elden är aktiv men omges av skyddande vatten för balans.

Pitta-människor, i balans, är omtänksamma och utåtriktade; de har bestämda åsikter och gillar att argumentera. När en pitta är ur balans, reagerar den med ett brinnande humör och kan vara lynnig och kritisk. En brännande känsla på huden eller i magen och omättlig hunger eller törst är också tecken på pitta-obalans. För mycket sol och värme, för starkt kryddad mat eller för många krav kan leda till obalans.

Kapha Dosha

Kapha är vatten och jord, där vatten är det dominerande elementet. Vattnet är aktivt och flytande medan jorden balanserar och skyddar mot översvämningar. En balanserad Kapha är lugn, sympatisk, kärleksfull och förlåtande och ger till sin omgivning en fridfull atmosfär. En obalans i Kapha kan leda till viktökning, allergier och depression. Kapha är den mest stabila dosha och är därför mest motståndskraftig mot obalanser och sjukdomar. Vanliga orsaker till Kapha-obalans är understimulering, överdriven tung och fet mat och för mycket sömn.

Vad är min Ayurveda-kroppstyp?

På Ayurveda klinikerna är det första man gör, att bestämma vilken dosha du är, eftersom denna styr hela behandlingen. Och det är inte bara ett enkelt blodprov som vi kanske är vana vid, utan genom samtal med klienten får läkaren efter hand en relativt tydlig bild av vem du är. Och i kombination med pulsmätning, kontroll av energipunkter, erfarenhet och intuition kan din dosha bedömas. 

divider4-färg

Harmoni och balans i vardagen

Vilka sjukdomar eller problem du har visar också var och i vilken dosha du har dina svagheter. Om en dosha är för dominant kan den behöva minskas, medan en annan kan behöva förstärkas. Allt handlar om balans och harmoni. Behandling är visserligen bra, men det viktigaste är att hitta harmoni och balans i vardagen.

divider4-färg

Några nybörjartips för en ayurvedisk livsstil

Inte alla har möjlighet att åka till Indien i flera veckor. Så vad kan du göra själv i din kanske stressiga vardag?  Det finns några saker som du kan börja med.

🟢 Det är viktigt att du sover åtta timmar per natt och helst inte går och lägger dig efter klockan tio på kvällen. Att äta hälsosamt, baserat på vad din personlighetstyp kräver, är också viktigt. 

🟢 Varmvatten är bra om du vill stärka dig, Drick varmt vatten med torkad ingefära och koriander.

🟢 Att dricka varmt vatten rekommenderas för alla eftersom det hjälper till att rena kroppen. Det är bra för kroppens flöde och cellernas förmåga att uppta näring.

🟢 Avsätt tid för lugnande aktiviteter, stäng av datorn och tv:n och var i nuet.

🟢 Det är också viktigt med varm lagad mat och att äta i lugn och ro.

🟢 Att äta medvetet, mat är medicin!

jordgubbar i en hjärtskål - Vad är Ayurveda

Ayurveda Mat och Diet

Sömn och vilken mat du äter är centralt för Ayurveda. Man brukar säga att “Du är vad du äter” och att hur du äter, är avgörande för hälsan. Olika typer av mat är också lämpliga för olika delar av kroppen. Kroppen är helt enkelt en produkt av vad vi äter, mat gör oss glada och friska eller olyckliga och sjuka. 

I Indien är många vegetarianer av olika anledningar, men det är inget som Ayurveda kräver att vi ska bli, förutom under pågående behandling. Annars beror allt på din personlighetstyp och om kroppen mår bra av det eller inte. 

divider4-färg

Bota, Skydda och Förebygga

Ayurveda är en livsstil med tips, råd och regler för alla dagliga rutiner och mer allmänna tillvägagångssätt. Det finns tre aspekter hos Ayurveda, bota, skydda och förebygga. Om du följer Ayurvedas regler noggrant bör du kunna behålla din hälsa livet ut.