Mat och Diet i Ayurveda

I en Ayurvedisk diet uppmuntras du till att äta medvetet och att äta mat som passar din dosha. Energi bilden i varje dosha hjälper till att bestämma vad du ska äta för att förbättra din hälsan och för att förebygga och hantera sjukdomar. 

Hälsosam och Stark Kropp med Ayurvedisk Mat

Ayurveda strävar efter att skapa en hälsosam och stark kropp genom en rad dieter, övningar och livsstil metoder. Det inkluderar även sömn, intuitivt ätande och en mera medveten livsstil. Alla delar är nödvändiga för att hålla din energi balanserad och uppnå god hälsa och kondition.

Läs mer om: Vad är Ayurveda?

Ayurveda Mat, kost och livsstil

Ayurveda-utövare anser att en ayurvedisk livsstil, inklusive diet, kan bidra till att främja hälsan – och många forskare håller med. 

Om du följer en ayurvedisk diet, kommer du att äta i första hand hel eller minimalt bearbetad mat och praktisera medvetna ritualer vid dina måltider. Det i sin tur främjar viktminskning och bättre hälsa.

Många citrusfrukter - Ayurveda mat

Ayurveda Maten – Tips för nybörjare!

Här är några gyllene regler i den ayurvediska kosten för en balanserad måltid och en hälsosam, varierad kost.

🌸 Ät bara frukt mellan måltiderna eller minst 30 minuter före. De flesta frukter jäser i magen när de äts med andra livsmedel och förhindrar en riktig matsmältning, vilket skapar olika störningar. Fruktens nyttigheter tas lättare upp när dom konsumeras ensamma.

🌸 Drick inte kallt vatten eller andra kalla drycker (allt vatten eller drycker bör drickas varmt eller i rumstemperatur). Ät heller inte mat direkt från kylskåpet, för att undvika att bromsa matsmältningsprocessen och produktionen av kroppsvätskor.

🌸 Undvik så mycket som möjligt att konsumera rester som förvaras i kylen (det rekommenderas att undvika att det går längre än 24 till 36 timmar efter tillagning). Undvik att kombinera dem med färska livsmedel under samma måltid, deras kemiska komponenter kommer att bli inkompatibla, vilket stör matsmältningen.

🌸 Ät i en så tyst miljö som möjligt, Ta en stund av lugn och ro även om det bara är 15 minuter. Tugga maten ordentligt för att främja en korrekt matsmältningsprocess. Undvik prat, skratt och andra distraktioner och håll dina tankar i nuet, för att uppskatta din måltid och för att äta medvetet.

🌸 Ät inte under påverkan av starka känslor eller om du inte är hungrig. Kroppens energi, då i den stunden, är inte tillgänglig för matsmältningen, vilket oundvikligen kommer att leda till bildandet av flera mindre bra ämnen i kroppen.

🌸 Ät ditt huvudmål till lunch, inte frukost, när matsmältningens  kapaciteten är som starkast.

🌸 Vänta tills du har smält din måltid (tre till sex timmar, beroende på kroppskonstitutionen) innan du äter igen för att inte överbelasta matsmältningssystemet. Var uppmärksam på hungersignaler och tecken på mättnad så att du inte äter för mycket.

8. Försök att äta en mindre frukost och en större, mer mättande lunch. Middag kan du äta beroende på hur hungrig du är på kvällen.

Hälsofördelar med Maten i Ayurveda

Ayurveda erbjuder många olika terapier och botemedel både för unga och gamla, sjuka, friska och alla däremellan. Här är några av fördelarna som du kan uppnå med regelbunden användning av Ayurveda.

🍀 Den hälsosamma maten och genom att äta medvetet och utan stress så får du en rad hälsofördelar. Både på kort och lång sikt har det visat sig kunna ge tex viktnedgång.

🍀 Ayurveda hjälper till att på ett naturligt sätt balansera kroppens hormoner.

🍀 En studie i Sverige fann att ayurveda förbättrade resultaten för vissa deltagare med andnings-, cirkulations- och hudsjukdomar.

🍀 Andra studier har visat att Ayurveda kan hjälpa till att hantera hjärt och kärlsjukdom,typ 2-diabetes och förbättra sömnkvaliteten.

🍀 Lindrar Inflammationer som orsakas av otillräcklig sömn, dålig kost och bristfällig matsmältning.

Ha ett Andligt Förhållande till Maten

Det rekommenderas att du har ett andligt förhållande till din mat och tänker på den med tacksamhet och värme. Genom att skära, hacka, skölja, laga och genom att använda rätt ingredienser ger du din kropp och själ bränsle och energi för att trivas. Det ger dig möjlighet att nå dina mål och leva ett hälsosamt liv. 

Att hålla kvar vid den relationen till din mat innebär att äta färska, högkvalitativa livsmedel tillagade av dig själv istället för bearbetade, konserverad snabbmat. Hur kan du skapa en relation till din mat om du bara öppnar en förpackning eller ett paket mat och äter det?

Olika maträtter på tallrikar - Ayurveda mat

Du är vad du äter.

Alla känner vi till uttrycket ”Du är vad du äter”. Det talesättet kan översättas till ayurvediskt tänkesätt: ”Du är vad din kropp tar upp”. Eftersom ditt matsmältningssystem är ansvarigt för att omvandla mat till energi, är en god ämnesomsättning avgörande för att upprätthålla en stabil hälsa. 

Så det är viktigt att välja mat som påverkar din tarm positivt. Du måste också lyssna noga på dina hunger signaler, så du bara äter när du är hungrig och i lugn och ro, inte har bråttom.