Kokosvatten en dryck laddad med näringsämnen

Kokosvatten är inte bara uppfriskande och gott, det har också en hel rad hälsofördelar som har kommit fram under de senaste åren. Kokosnöten är laddad med viktiga näringsämnen och mineraler, som hjälper till att stärka immunförsvaret och ger en bättre hälsa.

I länder där dom har en kost med högt innehåll av kokosolja är människorna friskare, har mindre hjärtsjukdomar, cancer och tjocktarms problem än i andra länder. Läs mer om Kokosolja.

Vad är kokosvatten?

Kokosvatten är inte vatten med kokossmak tillsatt. Det är den klara vätskan inuti kokosnöten, inte att förväxla med kokosmjölk, som är en blandning av vatten från kokosnöten och färsk riven kokos. Så kokosvatten är en typ av juice.

Till skillnad från andra juicer har kokosvatten mildare smak och mindre socker och kalorier. Typiska fruktjuicer har vanligtvis dubbelt så många kalorier som kokosvatten har.

kokosvatten fördelar & hälsoeffekter

Här är några av de främsta fördelarna med att dricka kokosvatten.

Hjärtat 🚩

Kokosvatten kan faktiskt vara till hjälp för att minska risken för hjärtsjukdom. En studie av National Institutes of Health fann att kokosvatten sänkte blod kolesterolet och triglycerider hos dom som regelbundet drack kokosvatten.

Antioxidanter 🚩

Kokosvatten innehåller antioxidanter som skyddar dina celler från skador. ’Fria radikaler är instabila molekyler som produceras i dina celler, vilket kan öka risken för sjukdom.

Fler fria radikaler produceras som svar på stress eller skada, och när det händer regelbundet går kroppen in i ett tillstånd av oxidativ stress, vilket skadar dina celler och ökar risken för sjukdom.

Studier har visat att kokosvattnet kan minska nivåerna av oxidativ stress, då det innehåller kraftfulla antioxidanter som arbetar för att minska produktionen av fria radikaler.

Man dricker kokosvatten

Kalium 🚩

Kokosvatten har betydligt mer kalium än de flesta sportdrycker. Ett glas kokosvatten har ungefär lika mycket kalium som en banan. Kalium hjälper till att hålla vätske och elektrolytbalansen i kroppen, särskilt under träning. 

Kalcium och magnesium 🚩

Kalcium är viktigt för mer än bara starka ben och tänder. Det hjälper muskler att dra sig samman och att fungera ordentligt. När din kropp återhämtar sig efter träning använder den kalcium för att bli starkare och för att bygga upp musklerna igen.

Magnesium hjälper till att flytta kalcium och kalium in i musklerna för att underlätta sammandragning och avslappning av musklerna. Magnesium hjälper också till med energiproduktionen i kroppen och stödjer organ funktionerna

Aminosyror 🚩

Aminosyror är viktiga för att reparera vävnader och är byggstenarna i protein. Kokosnötvatten innehåller alanin, arginin, cystein och serin. 

Kontrollerar blodtrycket 🚩

Kokosvatten kan faktiskt hjälpa till att sänka blodtryck nivåerna och potentiellt minska risken för att blodpropp bildas i dina artärer. Studier har visat att hos personer med högt blodtryck förbättrade kokosvattnet blodtrycket hos 71 procent av deltagarna. Eftersom det finns mer kalium än natrium i kokosvatten kan kalium hjälpa till att balansera natriums effekt på blodtrycket och eventuellt till och med sänka det.

Kokosnöt med sugrör och kokosvatten

Använda kokosvatten som sportdryck

Kokos Vattnets naturliga elektrolyter gör det perfekt som sportdryck, att drickas under och efter träning. Gjord utan tillsatt socker, färg eller sötningsmedel, är kokosvatten en mer naturlig och nyttigare dryck än traditionella sportdrycker.

Bra efter träning

Kokosvatten anses vara den perfekta drycken för att återställa vätskebalansen efter träning. När vi tränar förlorar vi elektrolyter, mineraler som spelar viktiga roller i kroppen för att t.ex. upprätthålla vätskebalansen. Kokosvatten kan hjälpa till att fylla på elektrolyter snabbt och effektivt efter träning.

Kokosvatten beskrivs ofta som mer uppfriskande än vanligt vatten när det används som sportdryck. Även om det är som bäst när det kommer direkt från kokosnöten så kan du hitta det i många livsmedels- och hälsobutiker i en förpackning utan tillsatser och konserveringsmedel – kolla etiketten för detaljer, och njut!