Kokosolja nyttigt

Är Kokosolja nyttigt?

Kokosnöten är inte någon riktig nöt utan en stenfrukt, men inte desto mindre underbart god och mycket nyttig. Det som definierar en stenfrukt är att den har endast ett frö istället för flera. En kokosnöt kan väga upp till 3kg och innehålla en halv liter kokosvatten. Kokosnöten skördas bäst när den är färsk och har ett grönt skal. Det tar ca ett år för en kokosnöt att mogna. Träden blommar flera gånger per år så man kan skörda nötter året runt.

Kokosfett

 Nötter-i-palm

Kallpressad kokosolja innehåller mättat fett. Men tillskillnad från annat mättat fett så innehåller kokosoljan medellånga fettsyror som är hälsosamma för kroppen. Kokosoljan kan absorberas direkt av kroppen via levern och på så sätt blir kroppens upptag av kokosfett snabbare än andra fetter. Kokosfettet som är mera lättsmält än långa fettsyror används därmed bättre som energi i kroppens celler. Kokosfettet ökar ämnesomsättningen och lagras inte som kroppsfett. Hjärnan får snabb energi på samma sätt som från kolhydrater men utan kolhydraternas nackdelar.

Palmträd Kokosolja nyttigt

Den har dock inte alltid setts som nyttig, utan det är först på de senaste åren som man har fått upp ögonen för vilken skatt det är. För många är kokos förknippat med sommar och sol och kanske en god paraplydrink. Men kokos eller kokosnötsoljan har så många andra förtjänster att den förtjänar att användas till mycket annat.

Om du ska köpa en hel kokosnöt, så ska du skaka på den så att du hör att det finns kokosvatten i den, då vet du att den är färsk, eller så färsk den kan vara på våra breddgrader. Den vita kokosmjölken görs av kokosmassa som krossas och pressas.

Kallpressad kokosolja

Kallpressad kokosolja får man från unga, färska kokosnötter. Nötterna öppnas och kokosvattnet sparas. Fruktköttet skrapas ur och pressas så att mjölken rinner ut. Den färska kokosmjölken blandas sedan med kokosvattnet och ställs att vila i rumstemperatur. Nästa steg är att separera protein, fett och vatten. Proteinet som flyter överst skrapas bort först sedan skopas oljan upp. I nästa steg värms oljan försiktigt upp, till max 42 grader, för att få det sista vattnet att avdunsta.

Den kallpressade kokosoljan tål värme bättre än andra fetter, vilket gör den idealisk för matlagning. Det är helt fri från transfetter och sådana bildas ej vid upphettning. Dr Sanna Ehdin skriver intressant om kokosolja. Läs även om den spännande superkryddan Gurkmeja som bekämpar inflammation i kroppen 

divider kokosolja

Kokosolja med nyttigt innehåll

Kokosolja är hälsosamt och innehåller vitaminer som till exempel vitamin E och mängder med mineraler bl.a. Kalium, Kalcium, Magnesium, Järn, Zink, Selen. Den innehåller även dom nyttiga medellånga fettsyrorna, MCT och en hel del fibrer och spårämnen.

Kallpressad kokosolja innehåller laurinsyror som ger ett stark skydd mot virus, bakterier och svamp. Den innehåller även kaprylsyra som är synnerligen bra för magens bakterieflora.

Kokosfettet består till 90 % av mättat fett och hälften av fettet är dom medellånga fettsyrorna MCT. Dom medellånga fettsyrorna oxiderar inte lika lätt och lagras inte i fettvävnad på samma sätt som vanligt fett.

Kokosoljans näringsvärde är, fibrer ca 10 % och håller en fetthalt på ungefär 36,5 %. Den innehåller ca 45 % vatten. Den har en sockermängd på 4,8 % och ca 4 % protein. Vad beträffar kalorier så har kokosmassan ca 358 kalorier/100g.

I själva kokosvattnet är det mycket lite fett ungefär 0,2 %. Kokosmjölken däremot är fetare med ca 20 % fett.

delad-nöt kokosolja nyttigt

Kokosolja är nyttigt för ansikte och hud

Kokosolja är utmärkt för huden och kan även användas till håret och tänderna, tack vare sina antibakteriella effekter. Kokosfett är fuktgivande, innehåller antioxidanter och ger dig en frisk och mjuk hud. Så förutom den vanliga användningen i och vid matlagning kan den användas på otaliga andra sätt.

  Man kan skölja munnen och tänderna med kokosolja en gång om dagen, då den är antibakteriel och ger vitare tänder. Man kan göra en egen tandkräm med kokosolja. Skådespelerskan Gwyneth Paltrow sägs ha upptäck fördelarna med kokos och gör detta dagligen.

  Genom att skölja munnen med kokos får du en friskare andedräkt.

  För att undvika torra armbågar och knän kan man smörja dessa med kokos olja.

  Använd kokosolja som makeup remover. Eller som ansiktsmask tillsammans med t.ex. avokado.

  Kokos är mycket bra att använda som läppbalsam, när läpparna blivit torra av mycket sol eller av kyla.

  Kokosoljan kan lindra besvär från infektioner i huden såsom eksem, akne, och psoriasis. Även vid andra hudirritationer som insektsbett och lättare brännskador, blöjexem och klåda.

♥  Den är rik på vitamin E och fungerar som skydd för hudens celler och behåller fukten i huden.

♥  Mot celluliter.

  För att minska socker och sötsuget. Det stabiliserar blodsockret och är en bra källa till energi.                               

kokosnöt delad

Sola med Kokosolja 

Kokosoljan fungerar som ett naturligt solskyddsmedel och blockerar ca 20 % av den ultravioletta strålningen. Även efter solning kan man använda kokosolja som då har en lugnande effekt på huden och givetvis som mjukgörare om huden blivit torr.

Referenser för mera läsning

10 Evidence-Based Health Benefits of Coconut Oil

Om nya studier om kokosolja