Är kokosolja nyttigt? Vad vi vet idag har kokosolja har många användningsområden och hälsofördelar som är väl dokumenterade. Forskning tyder på att den har antisvamp-, antiviral- och antimikrobiella egenskaper. Bekämpar candida. Kontrollerar blodsockret. Ger en frisk och fungerande hjärna. mm.

Vad mer kan du begära av nåt som smakar gott😄.

Vissa studier har visat att inflammation och oxidativ stress minskade mer hos personer som konsumerade kokosolja, jämfört med personer som konsumerade andra oljor. 

Användning & Hälsofördelar med kokosolja:

 • Kokosolja innehåller medellånga fettsyror som stimulerar ämnesomsättningen och ger dig mer energi.
 • Håller candida i schack. Kokosolja innehåller kaprylsyra som är känd för att döda överflödig candida genom att rikta sig mot skadliga bakterier. 
 • Sänker kolesterol. Det skyddar ditt hjärta genom att minska det totala kolesterolet och öka det goda kolesterolet.
 • Hjälper till med viktminskning. Även om det är ett fett, kan det hjälpa till med viktminskning. De medellånga fettsyrorna cirkulerar inte i blodomloppet som andra fetter. Dom skickas direkt till levern och omvandlas till energi. Därför lagrar kroppen inte kokosolja som fett, den använder den för att producera energi istället.
 • Hjälper till att hålla diabetes i schack. Producerar inte en insulin topp i ditt blodomlopp. Istället hjälper det till att kontrollera blodsockret genom att förbättra utsöndringen av insulin.
 • Minskar hjärtsjukdomar. Studier på människor på Stillahavsöarna fann att de hade nästan obefintliga hjärt- och kärlsjukdomar om deras totala kaloriintag av fullmättad kokosolja var 30% till 60%.
 • Stödjer immunförsvaret. Den är rik på laurinsyra, ett näringsämne som hjälper kroppen att bekämpa sjukdomar.
 • Bra för hjärnan. Studier visar att det förbättrar kognitiv funktion och stoppar eller till och med vänder neurodegenerativa sjukdomar i tidiga stadier. Det har också visat sig ha positiv effekt vid Alzheimers sjukdom.

Kokosolja för ansiktet och huden

Kokosolja är utmärkt för huden och passar utmärkt som exotisk massageolja. Den kan även användas till håret och tänderna, tack vare sina antibakteriella effekter. Kokosfett är fuktgivande, innehåller antioxidanter och ger dig en frisk och mjuk hud. Så förutom den vanliga användningen i och vid matlagning kan den användas på otaliga andra sätt.

 • Du kan skölja munnen och tänderna med kokosolja en gång om dagen, då den är antibakteriell och ger vitare tänder. Du kan göra en egen tandkräm med kokosolja.
 • Genom att skölja munnen med kokos får du en friskare andedräkt.
 • För att undvika torra armbågar och knän kan du smörja dessa med kokosolja.
 • Använd kokosolja som makeup remover. Eller som ansiktsmask tillsammans med t.ex. avokado.
 • Kokos är mycket bra att använda som läppbalsam, när läpparna blivit torra av mycket sol eller av kyla.
 • Kokosoljan kan lindra besvär från infektioner i huden såsom eksem, akne, och psoriasis. Även vid andra hudirritationer som insektsbett och lättare brännskador, blöjeksem och klåda.
 • Den är rik på vitamin E och fungerar som skydd för hudens celler och behåller fukten i huden.
 •  Mot celluliter.
 • För att minska socker och sötsuget. Det stabiliserar blodsockret och är en bra källa till energi.   

Kokosolja är nyttigt för håret & hårbotten

Återfukta hud och hårbotten. Kokosoljans många antioxidanter och vitamin E-mineraler gör att du kan kan använda den som fuktkräm. Det tar bort den döda hudvävnaden och bromsar hudens oxidationsprocess. Det gör Kokosoljan till en fantastisk fuktighetsgivare för hårbotten. Precis som  den föryngrar den vanliga huden kan den också återuppliva hårbotten och ge ditt hår ett nytt liv.                 

Du kan sola med Kokosolja 

Kokosoljan fungerar som ett naturligt solskyddsmedel och blockerar ca 20 % av den ultravioletta strålningen. Även efter solning kan man använda kokosolja som då har en lugnande effekt på huden och givetvis som mjukgörare om huden blivit torr.

Kokosfett & Kokosolja

kokosnöt delad

Kokosnöten är inte någon riktig nöt utan en stenfrukt, men inte desto mindre underbart god och mycket nyttig. Det som definierar en stenfrukt är att den har endast ett frö istället för flera. En kokosnöt kan väga upp till 3kg och innehålla en halv liter kokosvatten. Kokosnöten skördas bäst när den är färsk och har ett grönt skal. Det tar ca ett år för en kokosnöt att mogna. Träden blommar flera gånger per år så man kan skörda nötter året runt.

Kallpressad kokosolja är hälsosammare för kroppen

Kallpressad kokosolja innehåller mättat fett. Men till skillnad från annat mättat fett så innehåller kokosoljan medellånga fettsyror som är hälsosamma för kroppen. Kokosoljan kan absorberas direkt av kroppen via levern och på så sätt blir kroppens upptag av kokosfett snabbare än andra fetter. 

Kokosfettet är mera lättsmält

Kokosfettet som är mera lättsmält än långa fettsyror används därmed bättre som energi i kroppens celler. Kokosfettet ökar ämnesomsättningen och lagras inte som kroppsfett. Hjärnan får snabb energi på samma sätt som från kolhydrater men utan kolhydraternas nackdelar.

Palmträd Kokosolja nyttigt

Den har Inte alltid setts som nyttig

Den har dock inte alltid setts som nyttig, utan det är först på de senaste åren som man har fått upp ögonen för vilken skatt det är. För många är kokos förknippat med sommar och sol och kanske en god paraplydrink. Men kokos eller kokosnötsoljan har så många andra förtjänster att den förtjänar att användas till mycket annat.

Skaka på nöten så vet du om den är färsk

Om du ska köpa en hel kokosnöt, så ska du skaka på den så att du hör att det finns kokosvatten i den, då vet du att den är färsk, eller så färsk den kan vara på våra breddgrader. Den vita kokosmjölken görs av kokosmassa som krossas och pressas.

Så får man fram kallpressad kokosolja

 Nötter-i-palm

Kallpressad kokosolja får man från unga, färska kokosnötter. Nötterna öppnas och kokosvattnet sparas. Fruktköttet skrapas ur och pressas så att mjölken rinner ut. Den färska kokosmjölken blandas sedan med kokosvattnet och ställs att vila i rumstemperatur. 

Nästa steg är att separera protein, fett och vatten. Proteinet som flyter överst skrapas bort först sedan skopas oljan upp. I nästa steg värms oljan försiktigt upp, till max 42 grader, för att få det sista vattnet att avdunsta.

Den kallpressade kokosoljan tål värme bättre än andra fetter, vilket gör den idealisk för matlagning. Det är helt fri från transfetter och sådana bildas ej vid upphettning. Läs även om den spännande superkryddan Gurkmeja som bekämpar inflammation i kroppen

Varför är Kokosolja nyttigt?

 • Kokosolja innehåller vitaminer som till exempel vitamin E och mängder med mineraler bl.a. Kalium, Kalcium, Magnesium, Järn, Zink, Selen. Den innehåller även dom nyttiga medellånga fettsyrorna, MCT och en hel del fibrer och spårämnen.
 • Kallpressad kokosolja innehåller laurinsyra som ger ett stark skydd mot virus, bakterier och svamp. Den innehåller även kaprylsyra som är synnerligen bra för magens bakterieflora.
 • Kokosfettet består till 90 % av mättat fett och hälften av fettet är dom medellånga fettsyrorna MCT. Dom medellånga fettsyrorna oxiderar inte lika lätt och lagras inte i fettvävnad på samma sätt som vanligt fett.
 • Kokosoljans näringsvärde är, fibrer ca 10 % och håller en fetthalt på ungefär 36,5 %. Den innehåller ca 45 % vatten. Den har en sockermängd på 4,8 % och ca 4 % protein. Vad beträffar kalorier så har kakaomassan ca 358 kalorier/100g.
 • I själva kokosvattnet är det mycket lite fett ungefär 0,2 %. Kokosmjölken däremot är fetare med ca 20 % fett.

Referenser för mera läsning

10 Evidence-Based Health Benefits of Coconut Oil

Om nya studier om kokosolja

Antimicrobial effects of virgin coconut oi

Coconut Nutrition Facts and Health Benefits