Är Gurkmeja nyttigt?

Så drar du nytta av gurkmejans fantastiska fördelar i din egen matlagning.

  • Sänk ditt blodsocker
  • Öka ditt välbefinnande
  • Gå ner i vikt
  • Stärk ditt immunförsvar

Gurkmeja har många fantastiska egenskaper, långt fler än vetenskapen hittills har känt till. Det är ett aktivt medel mot åkommor som inflammationer, diabetes, övervikt och depression. Gurkmejan har även, i tester, konstaterats kunna dämpa tillväxten hos vissa cancerformer.

Gurkmeja i mat

Gurkmeja ses idag, av många, som en viktig och intressant del av en antiinflammatorisk kost. Den har dyrkats och använts i tusentals år som ett universal och botemedel. Kryddan var i östen en av dom viktigaste kryddorna och ansågs som helig. Hos oss har den mest varit ett ganska okänt gult pulver i kryddhyllan och är mest känd som ingrediens i curry eller för att färga ris.

Prova WeightWorlds Ekologiska Gurkmeja med Ingefära & Svartpeppar

Men sedan några år tillbaka har man inom den medicinska forskningen blivit mera medveten om dess effekter och påverkan på kroppen. Den tillskrivs en renande och energigivande effekt, men används också som ett afrodisiakum och en skönhetsprodukt. En annat uppenbart användningsområde är som färgämne, dom buddhistiska munkarnas kläder är ett sådant exempel.

Curcumin i vetenskapen

Gurkmejans kemi är inte helt utforskad ännu, men med mer än 10 000 kemiska ämnen och flera hundra potentiella läkemedelssubstanser har det kommit att betraktas nästan som ett undermedel. Den innehåller upp till fem procent eteriska oljor och tre procent av den aktiva ”princip curcumin”, som också är ansvarig för den gula färgen.

I dag resulterar sökordet ”Curcumin” till mer än 5 000 referenser till olika vetenskapliga publikationer från hela världen. Av dessa har mer än 4000 tillkommit dom senaste Tio åren. Det visar tydligt det intresse och den intensitet som man arbetar med för att kartlägga ämnet.

En lång lista av studieresultat berättar om de användningsområden och effekter som gurkmeja ger, och man kan se varför det anses vara ett universalmedel på många områden.

Träsked med Gurkmeja

Gurkmeja (Curcuma Longa) mot inflammation

Gurkmeja är inte bara en krydda för matlagning utan också en populär medicinalväxt som ofta används vid behandling av inflammationer och värk. Det är gurkmejans gula färgämne curcumin som står för örtens inrammations hämmande effekt

Gurkmeja (Curcuma longa) tillhör samma familj som ingefära, växten kan bli upp till en meter hög och har en tjock knölig rot. Huvuddelen av produktionen kommer från Indien men den odlas även i andra tropiska och subtropiska regioner.

I traditionell indisk medicin, Ayurveda, spelar den fortfarande en viktig roll som behandling av inflammatoriska sjukdomar som t.ex. artrit. Gurkmeja är troligen det första antiinflammatoriska läkemedlet som är känt i Indien.

Curcumin verkar genom att hämma den signalmolekyl som är central vid inflammationer. Curcuminet hämmar också cox-2-gener vilket motverkar att inflammations proteinet cox-2 bildas.

I den traditionella kinesiska medicinen används den till många olika ändamål bl.a. i behandling av blödning, kolik, menstruations svårigheter eller i olika salvor vid hudsjukdomar.

Aktiva substanser i Curcumin

Ett fat med Gurkmeja

Växter som växer under extrema förhållanden, har ofta särskilt starka aktiva substanser. Så är också fallet med gurkmeja som växer under den brännande solen. Den enkla anledningen, att de måste stå emot hundratals eller tusentals naturliga fiender, är det som gör att det har ett överflöd av antikroppar.

Detta gör i sin tur att gurkmejan blir starkt inflammationshämmande och en stjärna bland antiinflammatorisk mat. Studier visar också att gurkmejan är aktiv mot olika mikroorganismer och är hämmande för tillväxten av en mängd bakterier, svampar och parasiter

Nytt i behandling av diabetes

Det har i vissa studier visar sig kunna förbättra glukostoleransen. Ett högt blodkolesterol är en vanlig komplikation vid diabetes som i sin tur medför en minskning av njurfunktionen. Vid djurförsök har man kunnat påvisa en positiv förbättring med användning av gurkmeja och lök.

Den har ett brett spektrum av effekter och samverkar med olika molekyler och proteiner. På så sätt kan gurkmejan påverka förhållandet vid insulinresistens och andra inflammatoriska symtom. Inte minst kan detta påverka den läkemedelsmängd som tas vid diabetes.

divider4-färg Gurkmeja nyttigt

Gurkmeja behandlar Cancer

Omfattande forskning under de senaste 50 åren har visat att denna (polyfenol) både kan förebygga och behandla cancer. I dag finns mer än 2000 publicerade studier som visat att curcuminoiderna  kan bekämpa cancer genom att undertrycka tumöruppkomst och tumörspridning. Studier har gjorts på bröst, prostata, lever, lunga, bukspottkörtel mm.

Många av dessa studier har visat att Gurkmeja kan förhindra cancerceller från att dela sig . Det har också visat sej att den kan utlösa apoptos, programmerad celldöd, som är kroppens naturliga och nödvändiga sätt att frigöra sig från skadade celler. Curcuminoiderna har även förmågan att döda cancerceller medan friska celler lämnas oskadda.

En studie i USA visade att kemopetrapi tillsammans med curcumminoider var mer effektiv än enbart kemoterapi. Alla dessa studier tyder på att gurkmeja ger stora möjligheter vad gäller förebyggande och behandling av cancer.

Om du ska äta gurkmeja i pulverform, vilket är det vanliga, kan du tillföra några andra nyttiga kryddor så att kroppen får lättare att ta upp gurkmejan. För att underlätta Upptagningen kan man tillföra t.ex. Ingefära, chilipeppar eller svartpepparefter smak. Dessa kryddor är i sig själva starka antioxidanter och förstärker effekten av gurkmejan.

Det löser sig dåligt i vatten men bra i fett. Därför är det bra att kombinera gurkmejan med en bra olja i dina recept, som oliv, kokos eller avokadoolja. Man kan utan problem blanda 2-3 gram per dag i maten, det är ungefär en matsked.

Dosering och upptag

En bra bok om hur man använder Gurkmeja i sin matlagning, och på andra sätt, är Gurkmeja i det svenska köket av Lillemor Bulukin. En annan bok som kan få dig att se på Gurkmeja med nya ögon är Nicole Pisanis Gurkmeja- Kokboken. Dessa böcker kommer att göra dig, inte bara till en bättre kock, utan även till en friskare människa. Med massor av recept och tips på användningsområden.

divider4-färg

Vad är Gurkmeja bra för?

Gurkmeja är antiinflammatorisk. Eftersom många sjukdomar utvecklas från en ofta initialt obemärkt inflammation kan Gurkmeja dämpa inflammation i leder och bekämpa en rad sjukdomar såsom reumatism och artrit.

Gurkmeja och viktminskning. Gurkmeja har fettminskande egenskaper, till exempel genom att påskynda matsmältningen och undertrycka bildandet och tillväxten av specifika fettceller, som spelar stor roll för övervikt och fetma.

Den minskar fria radikaler och är en naturlig antioxidant.

Gurkmeja verkar föryngrande på kollagen och stimulerar återuppbyggnaden av bindväv.Gurkmeja har en positiv effekt på hud och hår.

Gurkmeja stärker immunförsvaret och stödjer kroppens bildande av T-celler (vita blodkroppar), som är viktiga i kampen mot sjukdom. Den påverkar också de så kallade B-cellerna, de immunceller som bildar antikroppar.

Den har en positiv effekt på mag-tarmproblem, som bygger på en störd matsmältning

Gurkmeja kan förbättra ditt humör och vara ett naturligt alternativ för att behandla depression

Den kan hämma utvecklingen av autoimmuna sjukdomar såsom multipel skleros och Alzheimers.

Gurkmeja kan förhindra/fördröja tillväxten av cancer

Möjliga biverkningar

Biverkningar är få och har endast konstateras när den har tagits över en längre period och i alltför hög dosering. I sådana fall har man fått minska dosen eller sluta helt. Biverkningarna försvinner efter en kort tid. De vanligaste biverkningarna i samband med ett intag av gurkmeja är sådana som påverkar mag-tarmkanalen. Särskilt personer med känsliga slemhinnor i mag-tarmkanalen kan vara utsatta. I sådana fall kan diarré, milda magkramper eller magbesvär förekomma om dosen är för hög.

Referenser till vidare läsning om Gurkmeja och Curcumin

GreenMedInfo om curcumidoider och hjärtsjukdom
Curcumin och träning
Vetenskaplig kunskap om curcumin vid övervikt