Är grönt te nyttigt?

Asien är grönt te mycket populärt. I många generationer har teet varit en del av familjesammankomster och även i deras övriga dagliga liv. Det finns olika anledningar till att asiatiska människor älskar att dricka grönt te. Det har inte bara en utmärkt god smak utan det har också hälsofördelar att dricka teet.

Tekopp rykande varm

Nyligen har den medicinska vetenskapen och länderna i väst insett fördelarna med att dricka detta te. Det finns olika anledningar till varför vi ska dricka det och några av dessa skäl finns i denna artikel.

Den allra första anledningen är att det är gott och något annat än du kanske är van vid. Om du brukar dricka läskedrycker, kaffe, fruktjuicer och andra drycker så är det något nytt som du borde prova. Det är inte varje dag man möter något så unikt när det gäller smak och doft, och vad mera är så har väldigt få drycker teets hälsofördelar.

Koffein i grönt te

tepåsar grönt te

Många människor dricker kaffe flera gånger om dagen och eftersom det innehåller en större mängd koffein, önskar en del människor att ersätta kaffet med te istället. Även om studier visar att grönt te också har en del koffein, finns det nu koffeinfritt te som säljs på många ställen.

Om du vill hålla dig till det traditionella gröna teet, så är koffeininnehållet mindre jämfört med kaffe. Det innehåller ungefär hälften så mycket koffein som kaffe. Vissa människor blir påverkade av koffein och du kan undvika detta genom att dricka te i måttliga mängder. De som planerar att stanna uppe sent eller de som arbetar på natten kan dricka te istället för kaffe för att hjälpa dem att hålla sig vakna.

Grönt te med läkande egenskaper

Den andra anledningen till att människor ska dricka te är att det har läkande egenskaper. Dagens vetenskap har upptäckt många medicinska egenskaper hos teet. Grönt te består huvudsakligen av antioxidanter som kan bidra till att förbättra den totala hälsan hos en individ. Om du saknar energi för att utföra dina dagliga sysslor och uppgifter, prova att dricka grönt te, eftersom du kommer att känna ett klart tillskott av energi, speciellt om du dricker det varje dag.

Grönt-te-bok

Everything Green Smoothies Book

Det här är en super informativ bok med massor av bra smoothie recept. Recepten gäller inte bara grönt te utan givetvis med en massa andra nyttigheter. Frukter och grönsaker både vanliga och ovanliga. Varje recept har en fullständig närings analys så att du vet vad du får i dig. Detta är en hjälpsam guide till naturlig hälsa. Engelsk text.

 lycka-divider-small

Hälsofördelar

Friska celler främjas också av att man dricker detta te. Det finns även andra hälsofördelar som du kan dra nytta av. Om du dricker grönt te, kan du förhindra hjärtsjukdomar, cancer och andra hälsoproblem. Den som ofta blir sjuk bör ta te för att öka immunförsvarets effektivitet. Personer med viktproblem kan dricka grönt te istället för vatten och juice, för att minska vikten, eftersom teet kan undertrycka aptiten. Du kan ta det när du vill, före måltider, under eller efter måltider.

Det finns det ingen annan dryck som kan ge dig lika många hälsofördelar. Om du går till din matvarubutik kan du hitta olika typer av teblandningar. Det finns även te på flaska som du kan köpa, som är redo att dricka.

Grönt te -Collage

Fakta om grönt te

Från början sågs det främst som en medicin och inte som ett njutningsmedel. Det var bland kinesiska munkar som det från början blev populärt. Det spreds sedan vidare till Japan. Under 1500-1600 talet kom teet till Europa. Det man drack då var grönt te. Först under mitten av 1800 talet kom man på den jäsningsprocess som gjorde att man kunde framställa svart te. I dag produceras grönt te främst i Kina och Japan.

Allt te kommer från samma botaniska källa och det är Camellia Sinesis, skillnaden ligger i bearbetningen av tebladen, vilket ger varje typ av te en distinkt arom, smak och färg. Bearbetningen ger där igenom teet dess individuella egenskaper. Grönt te är ångat och torkat, vilket bibehåller dess färg, kemiska egenskaper och naturliga smak. De flesta andra typer av te fermenteras. Det har en lättare smak och arom jämfört med svart te, och alla de fördelaktiga kemikalierna är intakta och därmed även hälsofördelarna.

Nyttiga ämnen i grönt te

Grönt te innehåller en mängd värdefulla ämnen. Några är till exempel tannin, koffein, teofyllin och teobromin. Alkaloiderna som koffein, teofyllin och teobromin är upp piggande och tannin är sammandragande på slemhinnorna och har en stoppande verkan på diareer. Det gröna teet innehåller också saponiner som kan sänka kolesterolet och kan förebygga cancer i mage och tarm. C vitamin finns det massor av i grönt te och av en sort som inte förstörs vid uppvärmning. Det innehåller även eteriska oljor och vitaminerna A, B, E och K. Mineraler är också grönt te en rik källa till såsom Zink, Mangan, Kalium, Fluor och Magnesium.

The-Book-of-Matcha

The Book of Matcha

Den här boken innehåller inte bara recept på drycker, bakning, glass och desserter mm som man kan använda grönt te i utan också en mängd annan information. Historien om te och olika japanska te mästare. Framställning av olika teer, tesermonier mm. Boken är på engelska.

lycka-divider-small

Vad är Grönt te bra för?

Smink-Grönt-te

Sedan antiken har kineserna studerat och bevisat de medicinska egenskaperna och fördelarna med teet. Den kinesiska naturmedicinen är framför allt en förebyggande medicin. Naturmedicinaren Shen-Nung sa att ”vår kropps hälsa kommer från växternas safter” Det är konstaterat att det har många hälsofördelar jämfört med andra livsmedel eller drycker. Det används av det kinesiska folket till att bota allt från enkel huvudvärk till depression. Teet har använts som medicin i 4000 år, och är ett av de vanligaste botemedlen för många sjukdomar.

 • Minskar risken för cancer genom att hämma tillväxten av cancerceller, särskilt i urinblåsan, tjocktarmen, bukspottkörteln, matstrupen och magen.
 • Lindrande för den som har reumatoid artrit.
 • Minska risken för högt blodtryck.
 • Minskar kolesterolnivån i kroppen.
 • Hjälper kroppen att bekämpa virus och bakterier genom att förbättra immunförsvaret.
 • Minskar risken för hjärtattacker och stroke.
 • Det hjälper också till att förstöra fria radikaler.
 • Minska trötthet och stress och är lugnande.
 • Bekämpar hjärt-kärlsjukdomar
 • Grönt te är känt för dess antibakteriella antivirala egenskaper.
 • Det är att är en kraftfull antioxidant.
 • Det kommer från Camelia sinesis-växten
 • Vad som skiljer grönt te ifrån annat te är hur det bearbetas, gröna teblad ångas, vilket förhindrar att det viktiga innehållet oxideras.
 • Nya bevis tyder på att det hjälper kroppen att bränna mera fett och kalorier jämfört med koffein eller placebo.
 • Ett brett utbud av skönhetsprodukter innehåller numera grönt te, som påstås ha stor effekt på skönhet och välbefinnande.
 • Grönt te, tillskott, finns numera i hälsobutikerna för dem som inte vill dricka te
 • En kopp te innehåller 20 till 70 milligram koffein.
 • Det finns flera typer av grönt te som är tillgängliga på marknaden, de skiljer sig ofta åt i mängden koffein som dom innehåller.
lycka divider-grön-blad

Referenser om grönt te

Gynnsamma effekter

 Förebyggandet av det metaboliska syndromet

tea leaf

Undersökningar av grönt te har visat många fördelar och medicinska egenskaper, men när det gäller skadliga effekter av grönt te, var det sömnlöshet eller sömnsvårigheter som upplevdes av användarna.

Koffein är en ingrediens som finns i te och som kan bidrar till att man får svårt att sova. Men dess koffeininnehåll är mindre jämfört med kaffe och svart te.

Om de asiatiska människorna har gynnats av grönt te i hundratals år, så finns det förmodligen ingen anledning till varför inte du också borde prova en kopp härligt te.