glasögon i vatten Blått ljus sömn

Blått ljus och sömn

Vill du få bättre sömn, bättre hälsa och ökad energi under dagen? Blått ljus påverkar din sömn mer än du tror. Men utan piller eller underliga medel kan du få kontroll över din sömn och energi. Helt utan biverkningar och negativa baksidor. Prova i några dagar och du kommer garanterat att märka stor skillnad på dina energinivåer och din allmänna hälsa. En ökning av din livskvalitet till lågt pris.

Du kommer att vakna som en ny människa. Med massor av energi att ta tag i dagen. Du kommer orka vara social och positiv. Tycka att din tillvaro har fått en boost i rätt riktning, framåt. Sen en tid tillbaka har jag upptäckt och använt en produkt som har haft en stor inverkan på min livskvalitet.  Ett inköp som jag, utan tvekan, räknar till ett av dom bästa

Blått ljus sömn öga

Dygnsrytmen

Alla levande varelser har en inre klocka, den så kallade cirkadiska rytmen. Ett system med ca 24 timmar som reglerar funktionerna i dina celler. Den cirkadiska rytmen är till för att låta dina biologiska processer, hormoner mm. fungera på rätt sätt vid rätt tidpunkt.

Denna inre klocka, ser till exempel till att delar av immunsystemet är extra aktivt sent under natten och sedan igen tidigt under morgonen. Blodtryck, puls och kroppstemperatur styrs att vara som högst på dagen och lägre på natten. Olika cellulära processer, samarbetar med den cirkadiska klockan för att skapa en stabil dygnsrytm.

Blått ljus – sömnproblem

En förskjuten dygnsrytm kan leda till försämringar i tex insulinkänsligheten och glukostoleransen. Detta kan i sin tur leda till diabetes och fetma. Vid rubbad dygnsrytm kan forskare även se en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, cancer, depression mm. 

Ögonen detekterar våglängden på ljuset och fastställer var du befinner dig i den cirkadiska rytmen. Det i sin tur styr var du befinner dig i din vaken-sova cykel och justerar ditt hormonella svar och många andra biologiska processer.

Blått ljus och melatonin

På morgonen när den blå våglängden i ljuset “detekteras”, undertrycks ditt melatonin, som är sömnhormonet, och mängden kortisol ökar. Det får dig att vakna upp och ger dig ett ökat flöde av energi. Stresshormonet kortisol börjar stiga 20-30 minuter innan man vaknar,för att sedan ligga högt fram till kvällen då det sjunker igen, medan tillväxthormon utsöndras mest under natten.

Sömn gör dig hel

kvällen när den blå våglängden på ljuset minskar får vi  istället mer rött ljus från solen. Den signalen släpper på sömnhormonet igen och gör dig trött. Och med sömnen kommer alla positiva effekter och drar igång dom helande, växande och avgiftande processerna i kroppen. Du blir helt enkelt reparerad och uppfräschad för en ny dag.

Olika människor är olika typer när det gäller den cirkadiska rytmen, vissa vaknar tidigt och är sedan trötta på kvällen medan andra är piggare på kvällen och tröttare på morgonen, dom tillhör olika “kronotyper”.

Blått ljus och forskning

Våra möjlighet, idag, att kunna vara uppe sent på kvällen, tack vare elektriskt ljus, är något som forskarna alltmer börjar förstå leder till problem. Du kanske tror att du är en nattuggla men är egentligen vaken för att du har stirrat på en skärm och har lurat din inre klocka

Det blå ljuset från skärmen lurar kroppen att tro att det fortfarande är dag och dagsljus. När sömnen sedan kommer, vilket brukar ta betydligt längre tid när du har utsatts för blått ljus, så är det med sämre sömnkvalite. Den dåliga och för korta sömnen leder i sin tur till hälsoproblem. Dålig sömn leder till försämrad hälsa hos 100% av människorna som utsätts för det. 

Här är det viktigt att du tänker på din egen situation, Att vara “vaken”  😃 för dina sömnproblem. 

Blått ljus glasögon

Glasögon och blått ljus

Ett par billiga glasögon, har haft en stor positiv inverkan på min nattsömn, och jag menar STOR !.  När nattsömnen förbättras så stiger också energin under dagen och den allmänna hälsan förbättras. Plötsligt känner man att man lever igen och att livet är ganska underbart. Jag får energi att göra dom saker som jag vill och vet att jag ska göra. HÄRLIGT.

Blått ljus från Tv, Mobil

Glasögonen hindrar det blåa ljuset från skärmen att nå dina ögon och därigenom luras inte kroppen att tro att det är dag. Du kommer att bli trött när du ska bli trött och sova betydligt bättre. Du kommer att få en djupare sömn och vakna piggare med mera energi. Dessutom rapporterar många att dom börjat drömma igen och bättre minns sina drömmar. Tolka dina drömmar här.

Börja bära glasögonen från ca 19-20 på kvällen så ska du se att på en eller två veckor så har den cirkadiska rytmen ställt in sig optimalt för din kropp. Du kommer att sova när du ska sova och vara vaken och pigg på dagen. Ett enkelt och billigt sätt att höja din livskvalite. SOV GOTT.