Hur blir man lycklig?

Lycka är en förmåga som man kan träna upp precis som mycket annat, och alla kan göra det. Lycka är en komplex känsla som man med dagens metoder kan mäta. Via kameror kan man mäta och registrera vad som händer i hjärnan vid olika känslor och vilka områden som aktiveras. När vi känner lycka, uppstår en elektrisk aktivitet i en specifik del av hjärnan. Att känna sig lycklig är bra för många delar av vår hälsa, framför allt immunförsvaret, och att det gör oss mera stresståliga. För att nå lyckokänslan, får var och en gå sin egen väg, då vägen dit varierar från person till person.

Höga inkomster är  ingen garanti för en lycklig tillvaro. Denna bild visar på ett bra sätt vad som händer när vi ersätter social samvaro med saker.

Lycka infograp

 

Hur blir man glad?

Hjärnforskningen i dag anser att vi är kodade från födseln för att uppleva lyckokänslor, vi har ett system som stimuleras av glädje och eufori. Men hjärnan kan också programmeras, hos vuxna. Varje gång som vi lär oss något nytt så förändras kopplingarna i hjärnan, vilket är en mätbar process. Genom att medvetet uppmärksamma positiva upplevelser kan vi träna upp vår förmåga att uppleva lycka och glädje.      Lycka-vänner

Man kan utnyttja sina fem sinnen för att höja sin lyckokänsla. Ta en paus i vardagen och koncentrera dig på vad du känner, ser, hör och vad det doftar och smakar. Om man använder och har väl utvecklade sinnen kan man hantera stress bättre. Sedan urminnes tider har människan varit beroende av sina sinnen för överlevnad. Vi är utvecklade att använda och träna dem. Så ta tillvara alla tillfällen som finns när det gäller att medvetet stimulera och utveckla dina sinnen.

 Vad gör dig lycklig?

Vi kan träna våra sinnen och lycka genom att styra uppmärksamheten till nuet. Strunta i vad och varför vi gör olika saker och koncentrera dig på sinnesupplevelser i nuet. Med en aktiv närvaro i nuet kommer en ökad positiv känsla oavsett om du håller på med något tråkigt. Nyfikenhet är också någonting som gör oss lyckliga. Människan är skapad att uppleva nya och stimulerande saker och att prova nya upplevelser. Att öka sin lycka betyder inte att man alltid måste vara lycklig och aldrig kan vara nerstämd. Ofta har man tankar som att om jag bara fick….eller om jag bara hade…..så skulle allt vara perfekt. Om man ständigt har sådana tankar så är man inte närvarande i nuet och missar den lycka som finns här och nu. 

Lycka-Happy-Day

Positiva tankar och affirmationer

Många av oss är våra egna värsta fiender. Vi sänker oss ideligen med negativa tankar. Uppmuntra dig själv dagligen med positiva tankar och affirmationer. Det mest hälsosamma du kan göra för dig själv är att ha det bra och känna positiva känslor för dig själv. Avgörande för hur länge du lever och är frisk, är beroende av om du har en positiv inställning och bra livskvalitet. I studier har man sett att människor med en positiv livssyn lever upp till 10 år längre än andra. Så det finns all anledning att jobba på sin inställning till livet.

 

Leende-face

Lycka divider-grön

 

Prioritera Vänner och familj

Att ingå i ett nära socialt sammanhang med vänner eller familj är en stor fördel. Ensamhet och att inte ha någon att prata med är lika dåligt för hälsa, som att vara storrökare. Ett bra socialt nätverk ger livet mål och mening. Det ger också en anledning att ta bättre hand om sej själv. Ett negativt synsätt är smittsamt, så omge dig med vänner och sällskap som lyfter och stödjer dig. Undvik i möjligaste mån människor som drar ner dig och som sänker din positiva motivation.

lycka-divider-small

Ha roligt

Lycka ha kulPersoner med sinne för humor lever längre och har bättre hälsa, har konstaterats i ett flertal studier. När man har roligt producerar kroppen färre stresshormoner, och man blir bättre på att hantera kriser. Kroppen får också ett bättre immunförsvar om man har roligt. Så hitta på något roligt så ofta du kan, se på en kul film eller gå på en stand upp föreställning, eller läs en rolig bok, ha i alla fall lite roligt varje dag. Det är bevisat att den fysiska rörelsen av att le ger ett bättre humör, så ta alla chanser att le och skratta. Var öppen för humor och skämt, och dela det vidare till dina medmänniskor.

lycka-divider-small

Borsta tänderna

Lycka TandtrollMed god tandhygien minskar du risken för tandlossning. Tandlossning i sin tur kan göra att bakterier från munnen kan hamna i blodomloppet och sätta sig på blodkärlens väggar. Där kan dom orsakar inflammationer och förvärra en pågående åderförkalkning. Men god munhygien bidrar till att minska risken för åderförkalkning i hjärtat. Så borsta tänderna två gånger om dagen och använd tandtråd så har du gjort vad du kan för munhälsan. Hälsan är en viktig del i vårt välbefinnande, vår lycka och glädje.

lycka-divider-small

Ät mörk Choklad

Mörk ChokladMörk choklad som är full med fenoler stärker ditt immunförsvar och minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar. När man jämförde effekten av att kyssas, kom man fram till att olika centra i hjärnan aktiverades starkare av att äta choklad, än att kyssas, och att effekten satt i längre. Detta gällde både för män och för kvinnor. Choklad är framförallt njutning men ta inte för mycket och framför allt inte för söt choklad.

lycka-divider-small

Ut i Naturen

BlommaMassor av studier visar att personer som vistas regelbundet ute i naturen i allmänhet är lyckligare och friskare än andra. Man har också sett att ju närmare man bor naturen, ju friskare är man. Bara att se naturen från sitt fönster, har vid tester på patienter inlagda på sjukhus, visat sig ha en stor positiv effekt på patienternas tillfrisknande. I naturen kan hjärnan koppla av och behöver inte ta in så mycket information. Oavsett om det är en park, strand eller en skog får det oss att bli avkopplade och positiva. Det finns idag stress terapier som går ut på att man vistas i naturen. Solen är också bra för oss, då den ger oss D-vitamin. Just D-vitaminet har en stor betydelse för vårt välbefinnande och vår hälsa.

lycka-divider-small

Skaffa en hund

TassOm du har en hund som ska rastas flera gånger varje dag, så får du motion och blir friskare. Det har också visat sej att människor som har hund, oftare sysslar med andra former av träning och aktiviteter. Hundägare har också en större social kontaktyta eftersom hunden ofta ger anledning att träffa och prata med andra människor. Ett husdjur är ju också en god vän och ett sällskap.

lycka-divider-small

Shoppa loss

RingDet finns belägg för att shopping kan vara livsförlängande. Det forskningen tror, är att den sociala kontakten och motionen vid shopping, har en stor påverkan på vår positiva livssyn. Under en intensiv shopping timme kan man bränna så mycket som 380 kalorier/timme. Viktigt dock att ekonomin inte blir alltför lidande, då skulder har en motsatt verkan på livskvalitet. 

 

lycka-divider-smallUpplev nya saker

Måla LyckaMänniskor som reser har i allmänhet en större livslust och aptit på livet och därmed bättre hälsa. Vid studier har man sett att det är hela processen från planerandet och bokning till resan hemkomsten och minnen efteråt som gör att resandet ger en kick i livskvalitet. Men att uppleva nya saker behöver inte vara enbart resor. Gå på en konsert eller på ett museum som du vanligtvis inte skulle besöka, kan ge nya intryck och en annan syn på livet. Alla nya intryck är positiva och ger ett breddat livsperspektiv.

lycka-divider-small

Tro och engagemang

BöckerMänniskor som har en tro eller ett djupt engagemang för något lever längre och har ett bättre liv. Orsaken tros vara det sociala nätverkandet och en allmänt mera positiv livssyn. Det behöver inte vara av religiös natur utan kan vara vad som helst som ger engagemang och kontakt med andra människor.

lycka-divider-small

Promenader och rörelse

Fot Promenad RörelseEn sund själ behöver en sund kropp för att kunna fungera optimalt. Att ha en hälsosam livsstil är en av de mest fundamentala grunderna för att ha en positiv grundsyn på livet. Regelbunden motion är ett säkert sätt att höja ditt humör och för att reducera stress. Att röra på sig varje dag är viktigt och mycket nyttigt. Det behöver inte vara hård konditionsträning eller att lyfta tunga vikter. Det kan vara så enkelt som att ta en promenad i skogen, en cykeltur i parken eller en stunds gymnastik. Om vi är aktiva minst 30 minuter per dag så lever vi inte bara längre vi lever också bättre.

 

Lycka divider-grön

Personlig utveckling – Vad ger lycka?

Genom hela livet är det viktigt med utveckling och att öka vår lyckokvot. Att utveckla sina sociala sidor, kontakt med familj och vänner. Att göra goda gärningar, hjälpa andra. Att odla sin positiva livssyn och tänka med tacksamhet på det man har. Att ta hand om sin kropp, med god sömn, fysisk aktivitet och skratt.  Hitta strategier att dämpa oro, stress och ångest och att stärka sitt självförtroende. Inte minst att ha realistiska förväntningar på livet, det är för alla en berg och dalbana, även för dom lyckligaste och mest framgångsrika.

 

Länkar till ytterligare läsning om ett spännande och viktigt ämne

The Reinforcing Benefits of Giving, Getting and Glimpsing

Journal of Happiness Studies

Become happier through kindness

Kindness makes you happy