Rosmarin Användning – 7 Enastående Tips

Rosmarin har många hälsofördelar och den har använts sedan lång tid tillbaka. Den kan hjälpa dig med din fysiska och mentala hälsa. Den  kan också lindra stress och smärta eller hjälpa dig att gå ner i vikt. Ta chansen att använda denna fantastiska gåva från naturen för att berika ditt liv och din hälsa.

Tomater Olja och Rosmari Rosmarin Användning

Vad kan Rosmarin och Rosmarinolja göra för dig?

Rosmarin har många fantastiska effekter och fördelar som du enkelt kan dra nytta av, såsom :

  • Antiviral Effekt
  • Påskynda Viktminskning
  • Välgörande för Huden
  • Rena Luftvägarna
  • Förbättra Hårväxten
  • Stärka Minnet
  • Lindrar Stress

Låter det fantastiskt? Det är fantastiskt!

Kulinarisk krydda

Rosmarin har sedan urminnes tider använts som en eterisk olja med  sina många kända hälsofördelar. Förutom olja från rosmarin så har växten rosmarin sedan länge använts som medicinsk ört i olika traditionella behandlingar över hela världen. Rosmarin är ju annars, för oss, mest känd som en krydda i matsammanhang.

I en studie på den italienska byn ”Acciaroli” där en ovanligt hög andel av invånarna är över 100 år, var ett gemensamt drag för alla, att dom använde mycket rosmarin i sina dagliga måltider. Även om användningen av Rosmarin, kanske inte var hela förklaringen till deras höga ålder, så kan det i alla fall vara en del i helheten att tänka på.

Hälsofördelar med Rosmarinolja

Med tanke på alla hälsofördelar som denna gamla underbara ört har, ska jag visa hur oljor från Rosmarin är användbar i vardagen och vilka underverk som aromterapi med Rosmarin kan göra för dig.

Läs om Eterisk Olja för att Behandla din Förkylning.

Rosmarin Eterisk Olja – Egenskaper

Rosmarins eterisk olja kommer från rosmarin plantans blad. Rosmarin är en året runt ört, till skillnad från många örter som bara lever en säsong. 

Bladen är nållika och har en lite träaktig arom. Många som har en egen trädgård har odlat, och känner igen, plantan.

Rosmarin är mest känd som matkrydda, och en underbart god sådan, men den har också andra inneboende hälsofördelar.

Rosmarin blad till Rosmarin Användning

⦁ Antiviral effekt

Eterisk olja från Rosmarin har en antiviral förening, Oleanolic syra, som har antivirala effekter mot bl.a influensa, herpes och hepatit A. Följaktligen så kan du använda Rosmarin eterisk olja som ett naturligt läkemedel mot virusinfektioner. Kan användas både in och utvärtes.

⦁ Stärka minnet.

I antikens Grekland och Rom användes rosmarin för att stärka minnet. Antika grekiska forskare brukade bära en krans av rosmarin på huvudet under sina lektioner för att förbättra sitt minne. Rosmarin kan också förbättra din koncentration och motverka avtagande kognitiv förmågan som kommer med åldern. 

En studie har visat att vuxna tex kan använda 750 mg rosmarinblad i pulverform blandat med tomatjuice för att bibehålla ett gott minne även långt upp i åren. Varför inte till Pizza, pasta eller i en Grekisk sallad.

⦁  Använd rosmarin aromaterapi för att lindra stress.

Vissa studier visar på att rosmarin i kombination med lavendelolja kan hjälpa till att minska stressnivåer. Stress orsakas av hög kortisolnivå och den förhöjda kortisolnivåer stimulerar i sin tur nervsystemet, vilket skapar en hög stressnivå. För att lindra stressen kan du blanda några droppar rosmarinolja med lavendelolja i tex. en diffusor och njuta av en lugnande effekt från oljorna.

⦁ Rosmarinolja för håret.

Rosmarin används ofta i hårvårdsprodukter för att stärka hårväxten. 

Du kan använda rosmarinolja blandat med pepparmintolja för att stimulera hårsäckarna. Områden på huvudet med tunt hår masseras med en kombination av rosmarin, lavendel och cederträolja för att förbättra hårväxten.

⦁ Rensa luftvägarna.

Rosmarinolja är effektiv för att rensa luftvägarna, speciellt märks det om du bor i ett område med mycket luftföroreningar. Luftföroreningar kan orsaka slembildning i luftvägarna, och du kan rena dina luftvägar med hjälp av rosmarin te eller rosmarin oljeterapi. Blanda några droppar rosmarinolja i ett ångbad och andas in ångan för att rena dina luftvägar.

⦁ Rosmarin för hudvård.

Rosmarin innehåller många antioxidanter, mineraler och vitaminer som finns i effektiva hudvårds behandlingar. Därför används rosmarin-extrakt i stor utsträckning i hudvårdsprodukter som tvålar, ansiktskrämer, ansiktstvätt och ansiktsmasker. 

Den doftande örten kan föryngrar din hud och dom kraftfulla antioxidanterna hjälper till att bromsa hudens åldrande och ger en mera fast och elastisk hud. Med sina antiinflammatoriska egenskaper, när det masseras in i huden, hjälper det också till att ta bort fläckar och ger en fräschare hudton.

Burk med Hudvård för Rosmarin Användning

⦁ Använd Rosmarin för att underlätta viktminskning.

Rosmarin är full av antioxidanter med antiinflammatoriska egenskaper. Dessa antioxidanter förhindrar fria radikaler och sänker dina blodsockernivåer. Speciellt karnosin syra, en komponent i rosmarin-extrakt. Det aktiva ämnet stärker kroppen och förhindrar metaboliska störningar.

För att hjälpa dig i viktminskning kan du göra rosmarinté med torkade rosmarinblad och använda det två gånger om dagen för att få bästa resultat.

Finns det några biverkningar?

Rosmarin bör, som det mesta annat, konsumeras i begränsad mängd. Vid överkonsumtion kan det förekomma biverkninga, även om dom är sällsynta och oftast lindriga.

⦁ Om det konsumeras i stor mängd kan det leda till magirritation, kräkningar, tarmirritation.

⦁ Kan leda till kraftigare menstruationsblödning

⦁ Hudrodnad

⦁ Hudallergi

*************************

Rosmarin som Aromaterapi, och vad är den Rekommenderade dosen?

⦁ Du kan göra ett te av torkade rosmarinblad. Ta en tesked full, cirka 1 eller 2 mg och tillsätt det i det kokande vattnet. För att få bästa resultat, dricker du tet innan du går och lägger dig. Du kan också lägga till timjan, ingefära och kardemumma. Undvik att ta ren rosmarin olja oralt.

⦁ Du kan använda den på huden och andas in aromen för att få omedelbar effekt. Men om du ska ha den på huden bör du späda ut den innan du använder den. annars kan det uppstå irritation. Blanda ut den med lite vegetabilisk olja.

⦁ Eller så kan du använda rosmarin eterisk olja i en diffusor. Lägg fyra till fem droppar eterisk olja av rosmarin i en diffusor och andas in doften.

Läs mer om Dosering av Eteriska Oljor