Eterisk olja förkylning

Naturlig eterisk olja för att behandla din förkylning

En statistisk undersökning från Amerika visar att mer än 64% av vuxna i åldrarna 18 till 30 år råkade ut för ”förkylning” 1 till 3 gånger per år. Kvinnor i åldrarna 20 till 30 år fick fler förkylningar än män, främst på grund av deras tätare kontakt med skol och förskolebarn. 

Vanliga symtom på förkylning är feber, rinnande näsa, halsont, nästäppa och nysningar. 

Texten Innehåller reklamlänkar från Bodystore & Amazon

Hur du använder aromaterapi vid förkylning

Eterisk olja förkylning rosa blommor

Förkylning orsakas nästan alltid av ett virus och symptomen bruka försvinna efter 3 till 7 dagar. Tyvärr fungerar ingen antibiotika för virus, dom fungerar endast för bakterieinfektioner. De vanliga “förkylnings medicinerna” botar inte förkylningen, de kan bara underlätta och lindra symtomen. Bra vid Förkylning är Svenska Superbär.

När medicinering inte är till hjälp vid behandling av förkylningen, eller du vill prova en annan metod, finns det en effektiv naturlig terapi som kan hjälpa till att lindra förkylningen nämligen ”aromaterapi, Eteriska oljor.”

Här berättar jag om några av de mest beprövade eteriska oljorna för förkylnings behandling och hur man använder dem effektivt för att få symtomlindring.

Läs om egenskaper hos Grönt te

Lindra symptom och obehag

⦁ De eteriska oljorna kan hjälpa dig att få god sömn med hjälp av deras djupt, avslappnande och lugnande effekt.

⦁ Vissa oljor har egenskaper för att öppna upp täppta bihålor och en täppt näsa för bättre andning.

⦁ Oljor, som Tea Tree Olja , har antivirala egenskaper. Således kan den minska inflammation och lindra smärta.

Bästa eteriska oljor för att lindra förkylningssymtom.

Eteriska oljor har använts som ett naturligt botemedel för att bota förkylning i århundraden. Vissa vetenskapliga studier har visat att de är effektiva i kampen mot förkylningsvirus. 

Bodystore Eteriska oljor

1. Eukalyptusolja

Eukalyptus har länge använts vid behandling av andningsproblem och rekommenderas starkt på grund av dess – cineolförening som är ansvarig för dess antibakteriella och antivirala egenskaper. En studie av NMCD 2012 fann att Eukalyptusolja har god effekt för förbättring av täta luftvägar, hosta och sömnbesvär.    

2. Rosmarinolja

Rosmarin innehåller också en cineolförening precis som eukalyptus och fungerar därför bra för att få snabb lindring från förkylningssymtom. Den speciella doften ger dessutom, en lugnande och avkopplande miljö för att kämpa mot förkylningsviruset.

3. Tea Tree olja

Tea Tree eterisk olja med dess antibakteriella och antivirusförening alfa-Sabine, hjälper till att bekämpa virus och bakterier. Tea Tree olja har även en lugnande effekt på bihålor, andningsvägar och tät näsa. 

4. Lavendelolja 

Lavendelolja är mycket känd för sina lugnande och rogivande egenskaper, som hjälper till att minska smärta i bihåla och hals. Dessutom ger dom antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaperna bättre och lugnare sömn. 

5. Oregano olja

Forskare har funnit att oregano oljan har en antibakteriell förening känd som carvacrol som hjälper till att bekämpa bakterier som orsakar bihåleinflammationer och andningsbesvär.

olja och blommor Eterisk olja förkylning

Hur använder man eterisk olja vid förkylning?

⦁ Blanda en eller två droppar med t ex vaselin och gnida in på huden.

⦁ Undvik att konsumera det direkt. späd i stället i varmt vatten och drick det sedan.

⦁ Inhalera genom att blanda två droppar i varmt vatten och andas in ångorna. Eller så kan du lägga en eller två droppar på ett papper eller en bit tyg och försiktigt andas in. Undvik direktkontakt på huden med den koncentrerade oljan.

⦁ Använd en olje diffuser som är ett av de mest praktiska sätten att sprida olja i luften, och du kan andas in ångan försiktigt. 

⦁ Du kan också använda några droppar eterisk olja i ditt bad och andas in doften när du badar. 

Läs mer om hur du Förbättrar immunförsvaret

Försiktighetsåtgärder vid användning av aroma oljor! 

Eteriska oljor bör användas i måttliga mängder; annars kan de orsaka irritationer, klåda eller till och med utslag. För att undvika sånt kan du vidta några enkla försiktighetsåtgärder.

⦁ Använd inte outspädd eterisk olja direkt på huden, då det kan orsaka hudirritation.

⦁ Vissa oljor kan orsaka irritation eller utslag på barn; det är bättre att konsultera en läkare eller en erfaren aromaterapeut innan du använder eterisk olja på barn.

⦁ Andas inte in doft av eterisk olja i stor mängd eftersom en överdos kan leda till yrsel och i värsta fall illamående.