Superbär blandade

Svenska superbär

I skogen, på åker, äng och i trädgården, i vår natur finns många Svenska superbär som kan göra dig både friskare och yngre. Det behöver inte vara exotiska frukter eller bär, utan våra egna nordiska superbär är fulla med vitaminer och mineraler. Vad man stoppar i sig har ju den största betydelsen för vårt välmående, så välj smart, välj våra egna fantastiska mirakelbär.

Bär med antioxidanter

Mat från växtriket har en antioxidativ effekt och bär har en extra stor effekt och rikligt med antioxidanter. Antioxidanter är ett skydd för kroppens celler. Ett stort intag av antioxidanter från maten är kopplat till minskad risk för cancer, hjärt och kärlsjukdomar och demens. Antioxidanter från kosttillskott har inte haft samma effekt vid tester

Superbär i skog och mark

Det finns många fantastiska bär i skogen som det bara är att gå ut och plocka. Allemansrätten ger oss en unik möjlighet att fylla våra lager med vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. Att plocka bär ger oss inte bara bären som är nyttiga utan tiden i naturen är ett minst lika bra botemedel mot allehanda krämpor och brister.

Att gå i naturen är också ett oöverträffat sätt att stressa av och varva ner. Så ut i naturen och promenera och leta bär. Även om du inte skulle hitta ett enda bär så är du piggare efter promenaden än du var innan. Så det finns ingen ursäkt att inte gå på jakt efter våra Svenska superbär.

Nyttiga bär

Bär är utmärkta källor till flera antioxidant föreningar såsom flavonoider,fenolsyra och vitamin C och E. Hälsoeffekterna av bär konsumtion kan ses i deras roll i förebyggande av inflammation, oxidativ stress, hjärt-kärlsjukdom, cancer, typ 2-diabetes och fetma.

Bär har också visat sig vara effektivt i förebyggande av Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Så det finns all anledning att frossa i dom nyttiga bären som växer i Sverige och Norden.

Lingon

Lingon Svenska superbär

Lingon är ett helt fantastiskt superbär som växer i våra skogar, en resurs på många olika plan som är mycket underutnyttjat. Lingonets naturliga anti rynk effekt kan överföras på oss människor enligt forskare. Det är i dom små, små fröna som dom välgörande ämnena finns.

Lingon har en anti rynk effekt som gör att dom inte skrumpnar ihop fast det är kallt. Dom verksamma ämnena i lingon kan fördröja hudens åldringsprocess. Lingon Frö oljan innehåller bland annat rikligt med fettsyran omega 3, som har stor betydelse för huden. Lingon innehåller också den kraftfulla antioxidanten Gammatocotrienol som är ett E vitamin.

Läs om den metaboliska effekten av bär

Hallon

hallon Superbär

Hallon innehåller rika mängder polyfenoler som är en antioxidant som är antiinflammatorisk. Hallon innehåller även en rad andra hälsofrämjande föreningar inklusive viktiga mineraler, vitaminer, fettsyror, kostfiber, och polyfenoliska föreningar såsom flavonoider, fenoliska syror, lignaner och tanniner. Ger en frisk hy och motverkar rynkor. Hallon är rikt på C-vitamin, magnesium, fosfor och kalcium. Hallon är fiberrikare än många andra bär. Ketoner i hallonen kan dessutom öka fettförbränningen

Studie om Hallon och polyfenoler

 

Jordgubbar

jordgubbe mirakelbär

Jordgubbar  innehåller många olika antioxidanter och vitaminer och har en högre C vitaminhalt än tex Apelsiner. Ett högt intag av jordgubbar har, vid studier,  visat sig ge 30% lägre risk för hjärtinfarkt. Vid tester, har konsumtion av både jordgubbar och blåbär visat sig ge bättre minne hos vuxna.

Blåbär

Blåbär ett superbär

Blåbär ger oss bl.a. fibrer, kalium och järn. Blåbärens positiva effekt på ögonen beror på antioxidanten lutein, som skyddar mot grå starr och sjukdomar som angriper den gula fläcken. I blåbär finns också antocyaniner som skyddar mot hjärt och kärlsjukdomar samt skyddar hjärnan mot åldrande.

Det är antocyaninerna som ger blåbäret dess blåa färg. Genom att regelbundet äta blåbär fördröjer du ditt åldrande. Är även bra mot högt blodtryck, blodpropp och magproblem. Blåbärets flavonoider förbättrar inlärningsförmågan och stärker minnet, kom ihåg det 😀 .

Superbäret Blåbär

Blåbär tros numera ha samma effekt på bakterie bekämpning som tranbär tillskrivs. Blåbärssaft förebygger tex urinvägsinfektioner på samma sätt som tranbär. Te gjort på blåbärsblad är ett gammalt medel mot blåskatarr och urinvägsinfektion

Blåbär är blodstillande och starkt antiseptiskt och är bra mot munsår och tandköttsinfektioner. Torkade blåbär är en effektiv behandling vid diarre. tugga 10 till 12 torkade blåbär noga före maten. Man kan också göra te av torkade blåbär som dricks flera gånger per dag. Ett riktigt superbär alltså.

Blåbärens skyddande effekt mot hjärt och kärlsjukdommar.

Krusbär

Krusbär

Krusbär  finns i flera olika färger som gröna, röda och gula, alla rika på c-vitaminer, mineraler och karoten. Dom röda innehåller extra mycket antioxidanter. Samtliga krusbär innehåller quercetin som motverkar cancer. Krusbär är ett underskattat superbär.

Svarta vinbär

Svarta-vinbär

Svarta vinbär  är användbart mot högt blodtryck eftersom dom innehåller Kalium. Vinbären innehåller också höga mängder av antioxidanten antocyanin som skyddar mot hjärt och kärlsjukdom.

Svarta vinbär är bra mot infektioner och inflammationer. Mosa en halv deciliter bär i en kopp och fyll på med varmt vatten låter dra 2_3 minuter och drycken är klar. Har ett högt innehåll C-vitamin, Omega 6 fettsyran GLA samt mineraler.

Havtorn

Havtorn

Havtorn ger en friskare och slätare hy. Olja från Havtorn lindrar hudsjukdomar och motverkar hudens åldrande. Innehåller en mängd vitaminer som A, B, C, och E samt proteiner, fettsyror och karotener. Havtorn innehåller dessutom flavonoider som är ett mycket verksamt ämne mot inflammationer. Bäret har också en hög halt av Omega 7 som är viktigt för kroppens slemhinnor.

Björnbär

 superbäret björnbär

De mörkröda björnbären fulla med karoten, är en mycket god källa till antioxidanter och flavonoider, flavonoider är växtfärg ämne. Det är rikt på lignaner som är ett cancerskyddande växtämne

Nypon

Nypon ett superbär

Nypon är känt för sin rikliga mängd C-vitamin. Stärker immunförsvaret. Innehåller substansen galactolipid som är inflammationshämmande. Galactolipid är det ämne som hjälper mot ledvärk. Sägs motverka cancer, hjärt och kärlsjukdomar. Har vid försök visat sig vara positivt vid behandling mot bröstcancer.  

Man tror att ca 25% av den vuxna befolkningen lider av besvär med lederna. Orsakerna till att du kan ha besvär med lederna kan vara många till exempel förslitningar, inflammationer, åldersförändringar mm.

I dag finns det bevis för att nypon är ett verksamt medel mot begränsad rörlighet och smärta i lederna. Vid Parker institut har man kommit fram till att nypon kan förbättra funktionen i knäleden vid tex promenader. Nypon och svarta vinbär fungerar bra mot inflammerat tandkött på grund av sitt höga innehåll av vitamin B och C. Förtjänar fullt ut att kallas superbär.

Körsbär

körsbär

Körsbär har massor av antioxidanter, C-vitamin, och ellagsyra som skyddar mot uv-strålningens skador. Motverkar ledvärk, hudinfektioner och gikt. Främjar god sömn. Det finns två typer av körsbär sötkörsbär och surkörsbär.

Annat du kanske gillar