Vad är MCT-Olja? Du har förmodligen hört talas om MCT-olja. MCT-olja är helt enkelt en form av fett. Säkert har du också hört talas om mättade och omättade fetter, men man kan också dela in fetter i korta, medellånga och långa fettsyror.

Olika MCT-olja flaskor mot en bakgrund

MCT står för medium chain triglycerides. Det betyder att MCT-oljan innehåller medellånga fettsyror, som består av kedjor med 6 till 12 kolatomer och det är det som skiljer dem från vanliga oljor. Det är en typ av mättat fett som innehåller 4 olika fettsyror, kaprinsyra, kaprylsyra, kapronsyra och laurinsyra.

Fördelen med MCT-Olja

Fördelen med medellånga fettsyror framför andra traditionella matoljor är att dom är lättare för kroppen att ta upp och att dom omvandlas snabbt till energi, utan att påverka blodsocker och insulin.

Oljan finns i olika naturliga källor som tex palmolja och mejeriprodukter, men framför allt finns den i kokosolja. Över 50 % av fetterna i kokosoljan är MCT-Olja. 

Medicin, Vetenskap & Övervikt

Trots allt vi lärt oss inom medicin och vetenskap är fetma fortfarande ett stort hälsoproblem över hela världen. Många av dom kroniska sjukdomarna som typ 2-diabetes, högt blodtryck och hjärtsjukdomar är kopplade till fetma och det är resultatet av en ohälsosam livsstil och dåliga matvanor.

MCT-olja kan bli ett bra verktyg för många människor, för att gå ner i vikt och få ett hälsosammare liv.Vad är MCT-olja bra för?

MCT-oljan kan tas upp snabbt av kroppen och påverkar inte blodsocker och insulin i någon större utsträckning. Man kan använda den för att snabbt öka energin inför tex ett träningspass.

Hormonbalansen

Forskning visar att MCT-fettsyror kan ha en positiv inverkan på hormonbalansen i kroppen. Dessutom finns det indikationer på att MCT-olja förbättrar insulinkänsligheten och hjälper till att stabilisera blodsockret. Läs om hur Tacksamhet gör dig Friskare.

MCT-olja för Viktnedgång

MCT fettsyrorna lagras inte in som kroppsfett på samma sätt som andra fetter. Genom att höja energinivån men inte lagra in fettet i kroppen är det ett bra verktyg vid träning och viktnedgång.

När du tränar kan du lägga till oljan i tex en protein shake före träningen. Då kommer du lättare att kunna hålla uppe energin under hela träningspasset. Den främjar också matsmältningen och upptaget av viktiga näringsämnen.Bra För Träningen

Den ger snabb energi inför träningen och håller energinivån på en hög nivå genom hela passet. Snabba kolhydrater kan få ditt blodsocker att dippa när mängden socker i blodet börjar gå ner men så blir det inte med MCT-Oljan utan den håller energinivåerna mera konstant.

Perfekt för en lågkolhydratdiet

Om du äter lågkolhydratkost som LCHF eller KETO så är MCT-olja ett perfekt komplement eftersom det ger energi och hjälper ämnesomsättningen. Helt enkelt ett mycket bra fett för dom olika dieterna. Det ger också bra mättnadskänsla utan att påverka insulin och blodsocker.

Stärker immunförsvaret

MCT-olja har en positiv effekt på ditt immunförsvar. Tack vare att den har antibakteriella och antivirala egenskaper. Läs 6 tips på hur du kan stärka ditt immunförsvar.

En Positiv Effekt på Hjärnan

MCT-olja fick för några år sedan stora rubriker när det visade sig ha en positiv inverkan på sjukdomar i hjärnan som tex Parkinsons, Alzheimers och demens. Man kunde se en förbättrad minnes funktion hos många användare av MCT-Olja och även en positiv påverkan på ångest, depression och stress.

Dosering MCT-Olja – Hur mycket ska du ta?

Börja försiktigt när du tar MCT-Olja, det är ju trots allt en olja och tar du för mycket kanske magen protesterar. Kan vara lämpligt att börja med en tesked eller en halv matsked per dag. Sedan kan du gradvis öka mängden som du tar. 

MCT-Oljan är vanligtvis flytande, även om den finns i pulverform också, och ganska smaklös, vilket gör att den är lätt att ta och att blanda i tex smoothies, sallader osv. Men oavsett om du väljer flytande eller pulver, så läs noga på förpackningen hur mycket du ska ta.

Senaste inlägg