jonglering gör dej smartare

Jonglering bra för hjärnan

Innehåller reklamlänkar från Amazon

Jonglering är en gammal tradition som har funnits i åtminstone 3-4 tusen år, men troligen ännu längre tillbaka. Det finns målningar i gamla egyptiska gravar från ca 1995 BC, som visar människor som jonglerar. I dag intresserar man sig också, för jonglering, av andra skäl än som ren underhållning. Sedan 70-talet har man studerat effekterna av jonglering på hjärnan. I ett flertal studier har man visat att jonglering gör dig smartare och att jonglering är bra för hjärnan. Det är en stor utmaning, som ger en positiv utveckling, av flera områden i hjärnan.

⚽⚽⚽

Jonglering för Minne & Motorik

Efter ett par månaders träning kan man se en klart ökad aktivitet i områden som t.ex. rumsuppfattning, områden som är viktiga för inlärning (Hippocampus) och områden i det primära belöningssystemet (nucleus accumbens). Jonglering kan rekommenderas för att stärka t.ex. minnet och den motoriska koordinationen. Det upprätthåller rörligheten i armar och axlar. Att öva förhållandet mellan dina händer, armar, cerifugalkraft och rytm främjar neuron tillväxten i hjärnan både hos barn och vuxna. Även det perifera seendet tränas. Det ökar mängden grå substans i hjärnan som kan motverka hjärnsjukdom som Alzheimers.

Koordination och fokus med Jonglering

Jonglerande-clown

Jonglering är en träning som kan utföras nästan var som helst med ett minimum av utrustning. Genom att kräva hög koncentration och fokusering så tränas en förmåga som kan överföras på andra områden. När man tränar jonglering kan man inte låta tankarna vandra utan det kräver fullt fokus på uppgiften, därmed rensas medvetandet från andra tankar och stress. Det är ett snabbt och enkelt sätt för stresshantering och avslappning. Man kan till och med lära sej jonglera sittande om man skulle ha svårt att stå.

Det kan fungera som avledare om man t.ex. försöker sluta röka eller ska gå ner i vikt. När du tar upp jongleringsbollarna kommer dom att ta hela ditt fokus och suget efter mat eller nikotin kommer att undertryckas. Och inte minst hur, Cool kommer du inte att vara när du visar dina barn eller barnbarn att du kan jonglera, eller dina arbetskamrater.

⚽⚽⚽

Hur du lär dig jonglera

Ingen är född jonglerare, utan det kräver en hel del träning, och ska man bli riktigt bra så är det mycket träning som gäller. Att kunna jonglera med tre bollar är någonting som går ganska snabbt att lära sej. Det är någonting som man kan lära sig på ett par timmar. Det mönster som bollarna ska kastas i, med tre bollar, är ganska enkelt. När det gäller jonglering så pratar man om olika mönster som bollarna, eller vad det nu är som man kastar, ska gå i. Det finns ett otal olika mönster för olika antal bollar, så när du börjar tycka att du behärskar ett sätt finns det nya att öva på.

Jonglera med tre bollar

När man går från tre till fyra bollar så blir det däremot lite knepigare. Men man kan hålla sig till tre bollar, det finns massor av trick att göra med tre, och olika mönster att träna på. Vid fyra bollar blir kastbanan en annan och svårare att bemästra.

Jonglering tre bollar

Jongleringsbollar

Det enklaste att använda är bollar, och då bollar som är avsedda för jonglering. Dom finns i lite olika varianter, med olika vikt och yta. När man är nybörjare har det ingen stor betydelse, utan vanliga billiga jongleringsbollar från leksaksbutiken duger bra.

Lycka till och träna flitigt!

Länkar till studier och träningsprogram för jonglering

Library of juggling: http://libraryofjuggling.com/Home.html

Juggling.org: http://www.juggling.org/

Forskning: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0002669

Movement Science: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167945704000429